Loading...
Loading...
Success!
Error!

Ce sunt fațetele dentare? Îmi strică dinții? Mă doare?

Dacă vreți să aflați informații despre fațetele dentare probabil zâmbetul actual nu vă oferă libertatea de a vă exprima fericirea în totalitate. Poate aveți o decolorare a dinților pe care vreți să o remediați, poate aveți un dinte ciobit și doriți să-l reparați sau sunteți doar nemulțumiți de dimensiunea și forma dinților și vreți să obțineți un nou zâmbet.

Oricare ar fi motivul, fațetele dentare au devenit cu siguranță mai populare ca niciodată în ultimii ani, datorită posibilității de a crea forme și culori cu un aspect cât mai natural.

Fatete dentare Fatete dentare

Ce este fațeta dentară?

Fațeta dentară reprezintă un strat de material aplicat permanent peste dinte având rolul de a îmbunătății aspectul estetic și de a proteja suprafața dintelui de deteriorare. Noi folosim două tipuri de materiale pentru fabricarea fațetelor: ceramica (porțelanul) și compozitul (material din care facem și plombe dentare). Principalele diferențe între cele două tipuri de materiale sunt că fațetele integral ceramice sunt mai rezistente, mai durabile și au o calitate mai bună comparativ cu fațetele din compozit.

Fatete dentare Fatete dentare

De ce sunt atât de populare fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt populare în special pentru schimbarea aspectului zâmbetului într-un timp scurt, o schimbare care vă permite să obțineți un zâmbet natural, realist.

Încrederea pe care ți-o oferă zâmbetul schimbă totul!

Indiferent dacă aveți o problemă dentară (unul sau mai mulți dinți ciobiți sau tociți) sau pur și simplu nu vă place culoarea dinților și doriți să îi albiți permanent, fațetele dentare vă ajută să obțineți schimbările pe care le doriți.

Cine își poate pune fațete dentare?

Deși medicul stomatolog va avea ultimul cuvânt de spus, majoritatea persoanelor cu igienă orală bună și gingii sănătoase pot lua în considerare fațetele dentare. Odată ce vi s-a dat undă verde (în unele cazuri, ortodonția ar putea fi necesară mai întâi), trebuie doar să decideți împreună cu medicul ce opțiune ar fi cea mai potrivită pentru zambetul dvs.

Se șlefuiesc dinții pentru fațete?

S-ar putea să fie nevoie să se șlefuiască dinții în etapa de preparare a fațetelor, dar depinde de situația dvs. specifică. De exemplu, dacă aveți dinți pătați, colorați, strâmbați, medicul ar trebui probabil să-i șlefuiască pentru a obține aspectul dorit. Dar dacă aveți dinți scurți și / sau goluri între dinți, nu veți avea nevoie de atât de multă șlefuire sau în anumite condiții dinții nu se șlefuiesc deloc.

Ce sunt fațetele dentare no-prep?

Fațetele dentare "no prep" sunt o formă de fațete dentare care nu necesită pregătirea prealabilă a dinților, adică șlefuirea sau îndepărtarea unei cantități semnificative de smalț dentar. Acest tip de fațete sunt aplicate direct peste smalțul dintelui existent, reducând astfel impactul asupra dintelui. Fațetele "no prep" oferă rezultate estetice similare fațetelor tradiționale, dar cu o procedură mai puțin invazivă.

Când se recomandă fațetele dentare no-prep?

Aceste fațete se recomandă în următoarele situații:
- Sensibilitate la cald sau rece;
- Stratul de smalt de la nivelul dințiilor este subțire sau tocit;
- Spațieri interdentare (absența punctelor de contact dintre dinți);
- Dinți strâmbi sau inegali;
- Dinți cu formă neregulată sau dimensiuni inegale.

Cât se șlefuiește din dinte? Îmi strică dinții?

Cât de mult se șlefuiește pentru fațete depinde foarte mult de medicul stomatolog și de situația dinților dvs. Cel mai frecvent șlefuirea de 0,4-0,5 mm este de ajuns pentru a obține culoarea și forma dorită. Pentru a fi mai clar, 0,5 mm înseamnă foarte puțin, aproximativ cât grosimea unghiei. Pentru aceste preparații minim invazive se folosește întodeauna magnificație (microscop sau lupe dentare) când se prepară dinții pentru fațete dentare.

Care sunt dezavantajele?

Fațetele dentare cu toate că sunt permanente, ele nu sunt pentru totdeauna. Durata medie de viață a fațetelor este de aproximativ 15 ani (dacă se respectă indicațiile primite) pentru că după această perioadă adezivul care asigură legătura dintre fațetă și dinte își poate pierde din proprietăți și uneori necesită să fie înlocuit.

Mă doare? Rămân cu sensibilitate?

Putem spune că procesul prin care treceți pentru a avea fațete dentare este incomod și consumă mult timp. Frecvent aveți nevoie de cel puțin 2 ședințe și în funcție de câte fațete aveți nevoie puteți să stați pe scaun câteva ore (pentru 10 dinți ar putea dura aproximativ 3 - 4 ore).

Din fericire, toată intervenția se realizează cu anestezie locală, deci nu veți simți nicio durere. De asemenea, este normal ca pacienții să aibă disconfort timp de câteva ore după dispariția anesteziei deci luați în considerare indicațiile medicului în perioada respectivă. După câteva zile/săptămâni de la aplicarea fațetelor le veți simți la fel ca pe dinții dvs. naturali iar sensibilitatea va dispărea în totalitate.

Trebuie să curăț fațetele la fel ca dinții naturali?

Cu siguranță! Pentru ca fațetele dentare să arate uimitor pentru o perioadă cât mai lungă de timp, trebuie să mergeți la dentist cel puțin de două ori pe an pentru control și igienizare profesională și să fiți consecvenți în ceea ce privește periajul și folosirea aței dentare/dușului bucal. Fațetele sunt o investiție de care trebuie să aveți grijă, la fel ca dinții naturali. În caz contrar, va trebui să le înlocuiți mai devreme decât durata medie de viață menționată mai sus pentru că există în continuare riscul să apară carii sau probleme parodontale.

Fațetele dentare (indiferent dacă acoperă complet sau parțial dinții) nu sunt o procedură de fixare și uitare, așa că, din nou, va trebui să aveți grijă de ele pentru a vă asigura că durează cât mai mult posibil.

Ce pot să mănânc cu fațetele dentare? Pot să mușc din măr?

Când aveți fațete, vă sugerăm să evitați să mâncați bomboane tari sau orice altă mâncare foarte dură care nu se găsește în natură, deoarece acestea vă pot deteriora fațetele (la fel cum vă pot deteriora dinții naturali). Consumul de alimente naturale care necesită mușcături și mestecări mai puternice nu afectează fațetele. Deci, dacă aveți fațete, nu trebuie să vă faceți griji că trebuie să faceți o modificare uriașă în ceea ce privește alimentația dvs.

Merită să îmi pun fațete dentare?

Fiecare situație este diferită, depinde de gradul de afectare al dinților, de modul în care vă simțiți în legătură cu situația dvs. actuală, de câți bani sunteți dispuși să cheltuiți și cât de mult angajament doriți să vă asumați. Pentru că este un tratament ireversibil, vă recomandăm să discutați mai întâi cu un medic specialist în estetică dentară pentru a vă explica avantajele și dezavantajele fațetelor dentare, astfel încât să puteți înțelege pe deplin și să luați cea mai bună decizie pentru dvs.

Fatete dentare Fatete dentare

Dacă doriți să aflați mai multe informații vă răspundem la întrebări pe WhatsApp, Email sau la Telefon!